På gång i Wira 

Kommande Evenemang i Wira 

I Wira har vi många återkommande evenemang året om, tex. musikskådespelet Wira spelen på sommaren eller vad sägs om en mystiskt gammeldags julmarknad när hela Wira ligger inbäddat i ett tungt snötäcke.

Drop-in vigsel i Wira Bruk 

Lördagen den 10 augusti, 2019 finns det möjlighet att vigas på Bruksgården i Wira Bruk mellan klockan 11.00 - 16.00.
Ingen föranmälning. Enbart hindersprövning och vigselintyg krävs och som medtages i original.
Brudparen vigs av Wira Bruks vigselförrättare Anneli Silverstolpe som är kommunal vigselförrättare i Stockholms län sedan 2003.
Vigseln sker på Bruksgårdsplan där lövad brudbåge finns uppställd och rader av bänkar formar vigselgången till brudbågen. I händelse av regn sker vigsel i lidret på Bruksgården.
VIKTIGT: Brudparen måste ha sökt hindersprövning och fått hindersprövnings samt vigselintyg från Skatteverket. Dessa medtages i original.
Pris: Det kostar 300:- som betalas på plats (Swish finns) och turordningslapp ges ut.
I priset ingår vigsel, vackert vigselbevis, administration, och lån av brudbukett som sponsrats Berga Blommor, Åkersberga, om man inte vill beställa egen. www.bergablommor.se
Wira Restaurang kommer erbjuda sina gäster sin vanliga meny samt för dagen två specialerbjudanden: Champagne med snittar och en trerätters bröllopsmeny.
Mer info på 
Ta annars med filten: Det finns också vackra gräsytor runt Wira, för exempelvis medhavd pick-nick korg.
Fotograf Mi Ritzén finns på plats och tar foton på brudparet. Hon kommer erbjuda flera mycket prisvärda fotopaket. 
Konstsmidet är öppet för inköp av bröllopspresenter.
Ansvariga är Wira Bruks Kulturförening.
Frågor och/eller speciella önskningar beträffande själva vigselceremonin kan ställas via
Mail till ASilverstolpe54@gmail.com
Övriga frågor kan ställas till info@wirabruk.com


Historisk guidning av Wira Bruk sommaren 2019 !

Vi möts utanför konstsmidesbutiken. kl 13.00 onsdagar och söndagar under tiden 3 juli - 14 augusti.

Då går vi runt bruket och besöker de två gamla smedjorna från 1700 och 1800 - talet.

Ni får höra historia om bruket hur det var förr när det smiddes värjor till svenska armén.
Besök i det lilla bruksmuseet ingår.

Guidningen tar ca 1 timme.
Biljett till guidningen löses i Konstsmidesbutiken.


Pris 75 kr för vuxna,

Barn 10-15 år 35 kr 

Barn under 10 år går gratis.


Varmt välkomna på en historisk rundvandring 


Andra evenemang i Augusti 

8 augusti kl. 12:00 - 15:00

Historisk tipspromenad med priser!

Är du ofta i Wira bruk och känner platsen väl eller vill du lära dig mer om denna vacker minnesvärd by? Det kan vara både roligt och lärande att delta i vår historisk tipspromenad runt Wira bruk!Svara på 12 kluriga frågor och få en fin present.Tävlingen pågår från kl. 12.00 till kl. 15.00 och tävlingskupong kan hämtas på Restaurangen.Ta en bensträckare innan eller efter en smaklig lunch i Wira! 

9 augusti kl. 12:00 - 15:00

Fynda handgjorda fågelholkar & annan präktig roslagsslöjd i Wira.

Lokal slöjd hälsar på i Wira. Hantverkaren är bara 18 år gammal, bor i Åkersberga och läser lantbruk på gymnasiet. Teodor Wilsson är en entreprenör och egenföretagare.Själv beskriver han sig som en händig grabb som älskar djur och natur. "Under sommaren odlar jag lite grönsaker, på hösten så plockar jag bär och svamp. Ingetdera gör oss självförsörjande, men det är ett steg i rätt riktning, och jag gillar att ta tillvara på vad naturen bjuder" säger han.Hans dröm är: Att köpa gård på landet och ha många olika djur samt satsa på småskalig produktion av närproducerade delikatesser.När han inte sitter i skolbänken så ägnar han mycket tid åt att snickra. Han har bland annat gjort fina skärbrädor, unika knivar i trä och akryl, trätavlor behandlade med Roslagsmahogny (en färgblandning som främst använts i Roslagen), och byggt en hel del holkar åt både vild och tamfåglar, fladdermöss och en bolåda åt igelkottar. Våren 2016 började han med biodling.Den 9 augusti kommer Teodor med sin slöjd till Wira.Då har du möjlighet att se, köpa eller kanske beställa något av hans alster. Det kommer även att finnas honung, bivax och bivaxljus till försäljning.

17 augusti kl. 12:00 - 15:00

Provspela och lär dig Vira kortspel som uppfunnits just i Wira.

Vira (Wira) är det enda kortspel av rang som någonsin utvecklats i Sverige och troligtvis just på Wira Restaurang, eller Södra Roslagens Tingshus på den tiden.Att spela Vira var ett populärt sällskapsnöje under 1800-talet och det finns fortfarande Vira-sällskap i Sverige. Trots intensiv forskning är det inte säkert när Vira började spelas. Enligt traditionen ska spelet ha uppfunnits i Wiras tingshus omkring 1810. Ett fruktansvärt oväder gjorde att rätten snöade inne och inte kunde lämna bruket. Man sysselsatte sig med kortspel. Till slut uppfann man ett nytt, som fick sitt namn efter platsen. Två herrar av vallonsk släkt ska vara spelets uppfinnare. Eftersom Vira är ett spel för tre var det troligen en tredje part inblandad.Stockholms Wirasällskap bildades år 1954 och i nutiden kommer regelbundet till Wira att spela sina turneringar. 

Läs mer om Vira kortspel och Wirasällskap https://www.brusdata.se/Vira/index.php

18 augusti kl. 12:00 - 15:00

Allt om must upplyser Norrtelje Musteri på besök i Wira.

Har man väldigt mycket äpplen så kan de vara svårt att hitta användning för alla. Att göra must på sina äpplen är ett sätt, ett bra sätt.Då berättar Anna från Norrtelje Musteri allt om äpplen och must inför höstens skörd.Visste ni att varje år ruttnar hundratals ton fallfrukt bort i Sverige? Samtidigt köper vi stora mängder läsk och juicer som fraktats lång väg och dessutom tillverkats av koncentrat med en massa tillsatser i. Nu har ni som har äppelträd hemma i trädgården en chans att ändra på detta. Kom och får veta mer om Norrtelje musteri och hur man gör en egen must.Hoppas att ni kommer att tycka att det är lika spännande som det är gott 🙂