På gång i Wira 

Kommande Evenemang i Wira 

I Wira har vi många återkommande evenemang året om, tex. musikskådespelet Wira spelen på sommaren eller vad sägs om en mystiskt gammeldags julmarknad när hela Wira ligger inbäddat i ett tungt snötäcke.

Drop-in vigsel i Wira Bruk 

Lördagen den 10 augusti, 2019 finns det möjlighet att vigas på Bruksgården i Wira Bruk mellan klockan 11.00 - 16.00.
Ingen föranmälning. Enbart hindersprövning och vigselintyg krävs och som medtages i original.
Brudparen vigs av Wira Bruks vigselförrättare Anneli Silverstolpe som är kommunal vigselförrättare i Stockholms län sedan 2003.
Vigseln sker på Bruksgårdsplan där lövad brudbåge finns uppställd och rader av bänkar formar vigselgången till brudbågen. I händelse av regn sker vigsel i lidret på Bruksgården.
VIKTIGT: Brudparen måste ha sökt hindersprövning och fått hindersprövnings samt vigselintyg från Skatteverket. Dessa medtages i original.
Pris: Det kostar 300:- som betalas på plats (Swish finns) och turordningslapp ges ut.
I priset ingår vigsel, vackert vigselbevis, administration, och lån av brudbukett som sponsrats Berga Blommor, Åkersberga, om man inte vill beställa egen. www.bergablommor.se
Wira Restaurang kommer erbjuda sina gäster sin vanliga meny samt för dagen två specialerbjudanden: Champagne med snittar och en trerätters bröllopsmeny.
Mer info på 
Ta annars med filten: Det finns också vackra gräsytor runt Wira, för exempelvis medhavd pick-nick korg.
Fotograf Mi Ritzén finns på plats och tar foton på brudparet. Hon kommer erbjuda flera mycket prisvärda fotopaket. Det bästa är att de är fria att använda till sociala media och för tryck.
Konstsmidet är öppet för inköp av bröllopspresenter.
Ansvariga är Wira Bruks Kulturförening.
Frågor och/eller speciella önskningar beträffande själva vigselceremonin kan ställas via
Mail till ASilverstolpe54@gmail.com
Övriga frågor kan ställas till info@wirabruk.com


Historisk guidning av Wira Bruk sommaren 2019 !

Vi möts utanför konstsmidesbutiken. kl 13.00 onsdagar och söndagar under tiden 3 juli - 14 augusti.

Då går vi runt bruket och besöker de två gamla smedjorna från 1700 och 1800 - talet.

Ni får höra historia om bruket hur det var förr när det smiddes värjor till svenska armén.
Besök i det lilla bruksmuseet ingår.

Guidningen tar ca 1 timme.
Biljett till guidningen löses i Konstsmidesbutiken.


Pris 75 kr för vuxna,

Barn 10-15 år 35 kr 

Barn under 10 år går gratis.


Varmt välkomna på en historisk rundvandring 

Lantlig loppis i Wira Bruk

19 juli kl. 11:00 - 16:00 

Vad vore väl en sommar utan loppmarknad? Kom och fynda gamla, nya och historiska föremål på bruksgården i Wira. I år kommer också lokala företagare med sina närproducerade varor från Roslagen delta i försäljningen.
Gör klassiska loppisfynd bland stånden där vem som helst får ställa ut. Begagnade prylar eller egentillverkade pryttlar, allt från möbler, cyklar, lampor, kläder, dukar, skivor, antikt, glas, porslin, leksaker, elektronik med mera.
Ta en paus i fyndjakten på Wira Restaurangen där det finns mat och fika. Välkomna till vår traditionella,  ­familjevänliga loppis i Wira Bruk!

Loppis i Wira Bruk
Loppis i Wira Bruk

25 juli kl. 12:00 - 15:00

Handgjord choklad från trakten presenteras i Wira. 

Egenföretagare och chokladutvecklare Lotta Sunnås-Everaere älskar att skapa och vara kreativ.För 5 år sedan startade hon ett pralinmakeri hemma i köket. Sedan dess har hennes affärsidé växt fram till en känd lokal verksamhet i Åkersberga, chokladbutik "Bönan & Roten" med eget chokladvarumärke "Coeur de Praline".I slutet av 2017 gick också en av hennes stora drömmar i uppfyllelse då Bönan & Roten fick leverera praliner till pristagare, kungligheter och övriga gäster på Nobel Night Cap!Alla moment i tillverkningen på Bönan & Roten sker för hand enligt noggrant utprovade recept och så långt det är möjligt utan de onödiga tillsatser. Alltid ekologiska råvaror när möjlighet finns. Även i de färgerna som används för att skapa mönster finns inga halvfabrikat.På Bönan & Roten används främst närproducerade råvaror, som exempelvis frukt och bär från egen trädgård och honung som producerats i närområdet.Pralinerna innehåller inte gluten som ingrediens och kan efter önskemål tillverkas även med laktosfria råvaror. 

26 juli kl. 12:00 - 15:00

Lottas nykokta kolor & andra delikatesser kommer till Wira.

Ljusterö Gårdsbutik med nykokta kolor & andra lokala delikatesser kommer till WiraGårdsbutiken från Ljusterö erbjuder ärligt producerad mat med ursprung från Roslagen. Här kan man finna nykokta kolor, marmelad, öl, äppelmust, honung, bisonburgare, lammskinn, kalkonkorv, chiliprodukter, oljor, vinäger, salter och mycket mycket mer. Sortimentet varierar efter tillgång och årstid.Den 26 juli kommer Gårdsbutiken med sina delikatesser till Wira Bruk.Vill du smaka på småskaligt mathantverk som gjord på ärliga råvaror, med kärlek i roslagsluft?Välkommen till Wira Restaurang kl. 12 - 15!Mer närproducerat kan det inte bli 🙂 

1 augusti kl. 12:00 - 15:00

Biodlare Maj Östberg Rundquist avslöjar allt om bin, honung och blommor.

Hälsoutvecklare, kostrådgivare, måltidsekolog och biodlare Maj Östberg Rundquist från Honungsboden i Åkersberga berättar om bin och biodling och vad bina producerar utöver honung. Maj har också skrivit två kloka böcker "Bli sockersmart!" och "Sockerdetektiven".Den 1 augusti kommer hon presentera sin alldeles egen nyslungad honung och honung från olika sorters blommor. Dessutom planerar hon att starta biodling i själva Wira i sommarn. Så det kanske redan finns Wira honung att köpa. Kom och kolla och ta en liten provsmak! 

2 augusti kl. 12:00 - 15:00

Rickeby Gård med sina småskaliga produkter är på besök i Wira.

Rickeby Gård är från början en prästgård, och ägdes av Uppsala stift fram till och med 1995. Då hette den Riala prästgård. Fastighetens nuvarande namn kommer från det jordbruksskifte som ligger närmast stamfastigheten - Rickebygärdet, efter den gård som tidigare låg mitt emellan Ekeby och Lundby i Riala, och dit marken då hörde.Gården består av 74 ha mark, varav 34 ha odlad mark, 16 ha betesmark, 20 ha skog och resterande improduktiv skogsmark, s.k. impediment. På markerna produceras hö och ensilage för eget bruk.På gården finns det hästar, får, kor, hönor och grisar, samt två bordercollies och ett gäng katter.I lilla gårdsbutiken som öppnades sommaren 2018 finns ännu så länge fryst kött från lamm, får och gris. Ägg finns efter tillgång, och på sikt även honung. Vackra lammskinn från gotlandsfår finns i olika kulörer och storlekar. Det säljs också keramik från Trollgods. Vackra bruksföremål, fina att ge bort i present till andra eller sig själv.På hösten finns det även lådor med färskt lamm för beställning. Be om att bli uppsatt på intresselistan så hör vi av oss när det är dags att beställa.Om man vill uppleva Roslagen finns det t.o.m. en boende med eller utan frukost. I nuläget finns ett rum med utsikt över landskapet, men ytterligare ett rum kommer att färdigställas. Hundar är välkomna. Även hästar kan komma att tas emot framöver. Tänk en semesterhelg där du tar med dig dina bästa fyrbenta vänner! 

8 augusti kl. 12:00 - 15:00

Historisk tipspromenad med priser!

Är du ofta i Wira bruk och känner platsen väl eller vill du lära dig mer om denna vacker minnesvärd by? Det kan vara både roligt och lärande att delta i vår historisk tipspromenad runt Wira bruk!Svara på 12 kluriga frågor och få en fin present.Tävlingen pågår från kl. 12.00 till kl. 15.00 och tävlingskupong kan hämtas på Restaurangen.Ta en bensträckare innan eller efter en smaklig lunch i Wira! 

9 augusti kl. 12:00 - 15:00

Fynda handgjorda fågelholkar & annan präktig roslagsslöjd i Wira.

Lokal slöjd hälsar på i Wira. Hantverkaren är bara 18 år gammal, bor i Åkersberga och läser lantbruk på gymnasiet. Teodor Wilsson är en entreprenör och egenföretagare.Själv beskriver han sig som en händig grabb som älskar djur och natur. "Under sommaren odlar jag lite grönsaker, på hösten så plockar jag bär och svamp. Ingetdera gör oss självförsörjande, men det är ett steg i rätt riktning, och jag gillar att ta tillvara på vad naturen bjuder" säger han.Hans dröm är: Att köpa gård på landet och ha många olika djur samt satsa på småskalig produktion av närproducerade delikatesser.När han inte sitter i skolbänken så ägnar han mycket tid åt att snickra. Han har bland annat gjort fina skärbrädor, unika knivar i trä och akryl, trätavlor behandlade med Roslagsmahogny (en färgblandning som främst använts i Roslagen), och byggt en hel del holkar åt både vild och tamfåglar, fladdermöss och en bolåda åt igelkottar. Våren 2016 började han med biodling.Den 9 augusti kommer Teodor med sin slöjd till Wira.Då har du möjlighet att se, köpa eller kanske beställa något av hans alster. Det kommer även att finnas honung, bivax och bivaxljus till försäljning.

17 augusti kl. 12:00 - 15:00

Provspela och lär dig Vira kortspel som uppfunnits just i Wira.

Vira (Wira) är det enda kortspel av rang som någonsin utvecklats i Sverige och troligtvis just på Wira Restaurang, eller Södra Roslagens Tingshus på den tiden.Att spela Vira var ett populärt sällskapsnöje under 1800-talet och det finns fortfarande Vira-sällskap i Sverige. Trots intensiv forskning är det inte säkert när Vira började spelas. Enligt traditionen ska spelet ha uppfunnits i Wiras tingshus omkring 1810. Ett fruktansvärt oväder gjorde att rätten snöade inne och inte kunde lämna bruket. Man sysselsatte sig med kortspel. Till slut uppfann man ett nytt, som fick sitt namn efter platsen. Två herrar av vallonsk släkt ska vara spelets uppfinnare. Eftersom Vira är ett spel för tre var det troligen en tredje part inblandad.Stockholms Wirasällskap bildades år 1954 och i nutiden kommer regelbundet till Wira att spela sina turneringar. 

Läs mer om Vira kortspel och Wirasällskap https://www.brusdata.se/Vira/index.php

18 augusti kl. 12:00 - 15:00

Allt om must upplyser Norrtelje Musteri på besök i Wira.

Har man väldigt mycket äpplen så kan de vara svårt att hitta användning för alla. Att göra must på sina äpplen är ett sätt, ett bra sätt.Då berättar Anna från Norrtelje Musteri allt om äpplen och must inför höstens skörd.Visste ni att varje år ruttnar hundratals ton fallfrukt bort i Sverige? Samtidigt köper vi stora mängder läsk och juicer som fraktats lång väg och dessutom tillverkats av koncentrat med en massa tillsatser i. Nu har ni som har äppelträd hemma i trädgården en chans att ändra på detta. Kom och får veta mer om Norrtelje musteri och hur man gör en egen must.Hoppas att ni kommer att tycka att det är lika spännande som det är gott 🙂